love

love

Monday, May 24, 2010

チョコレート製造 - chocolate making..

salam sume..


ha arini chef nab akan bgtaw anda2 sume cmane nk wt coklat yg plg sng *hahaha dak skola pn leh wat*..


so,korang leh tengok2 gambar kt bawaha ni yg akn diuplod as a references ye..









~coklat buttons/chips/bar of any choices~

*yang ni jenama van houten-rm10.50 kt mydin n kalo nk taw ak silap blii.suppose to b milk chocolate tp terbli dark punye so agk la pahit*


2

~acuan of any shapes/sizes~

*yang ni sebenanye acuan mufin sbb puas cr 1 mydin xde lak yg spesel tuk coklat.so kalo nk bli yang patern dy lg menarik sila ke blog ni..oh ni hargenye cuma rm7.90 kt mydin jgk*














Amaran!











~acuan jenis ni adlah dilarang sama sekali sbb dy jenis plastik yg sgt keras n bile nk kuakan coklat yg dh beku tu teramatlah payah sehingga surgery terpaksa djalankan..tp apakan daye nyawa abes melayang sbb terpaksa siat2 ngan pisau~

*xpasl2 kne wat blek..seb bek 6 biji je yg gne acuan nih mak ak kate wt kuih putu leh la pki ni..hua3*





~stainless still bowl /periuk pn boleh aslkan dy pns cpt~

*yg ni sebenanye bekas makanan yg org pgl mangkuk tingkat tu..juz use ape yg ad kt uma tuk elakkan pembaziran yg melampau sbb kte xnk jd kawan s****..hihi*

Pandangan depan






Pandangan atas




Cara-cara:



1.make sure korang wat cam dalam gbr ni.mule2 isi air dalam bekas pertama

*gune teknik menumpang ye so mest ad 2 bekas cm kt bwh*







Amaran!



*jgn pandai2 wat cmni,spe aja wt cmtu?*


~sape wat cmni nasebla..tgu saje coklat anda berasap~

*no direct heat ok*


3.k lepas letak bowl td dlm bekas len yg berisi air, sila pasgkn api yg plg kecik kecik kecik..make sure sebelum tu dh letak coklat awl2 dlm bowl td n kite kacau scre berterusan*lunyai gak tgn ak dok ngaco mende nih*


mcm ni ye ..*eh silap lak*

ha ni bru betol.





4.kaco dan kaco smpi cair coklat tu..pastu ttp api cpt2.nt hangit.pastu remove n letak kt tmpt yg cool.


5.tgu smpi dy sejuk..lg elok kalo ltk dkt2 ngn kipas so dy lg cpt cool..n then bile rse cm xcair sgt n xpekat sgt ,isi coklat dalam acuan..


6.simpan dalam peti smpi dy beku..




'Tadaaaa..siap dh leh makan*yang ni basic punye n since first timer ak jus wat basic2..kalau dh pro sikit,boleh tambah kaler or wt corak ats coklat/ add some chopped nuts dlm coklat*




*for adding kaler, korang juz bole gune oil based candy colouring n bende ni agkla mahal wpun botoi dy tomeiiii sgt. kalo nk gune color korang leh mek sikit kaler ni n letak lam acuan.tp make sure gune skit je sbb color ni mmg saturated..gune la berus ke n korang sapu je kt bhagian dalam acuan.tgu kering smpai 8-10 minit ke baru korg letak coklat cair dlm acuan tu..ok?







food color yang ni jenis Americolor n harge dy rm7.90 biase gune tuk wat cuppy tp tuk coklat pn bole

良い運(selamat mencube.hehe)




No comments: