love

love

Monday, April 5, 2010

ishhh..refer disni http://halalguide.org/Isu_kesahihan_halal_haram.html


Maklumat ini samaada sahih/tdk tdk lah diketahui tapi,

sekurang2nya kita bermaklumat nama si penghantar tidakdapat di siarkan Fakta Baru-baru ini satu

seminar/taklimat telah diadakan antara Persatuan Pengguna Islam Malaysia dengan pihak Jabatan Agama

Islam Perak khusus mendedahkan produk haram yang berada dipasaran dan meminta orang-orang

Melayu/Islam berhenti menggunakannya.

Berikut secara ringkas produk tersbt dan serba sedikit huraiannya.

COLGATE Colgate keluaran Thailand, Indonesia dan Vietnam ~haram~ bercampur lemak babi. Colgate 125ml

yg berada dipasaran sekarang sah diimpot dr Thaland.

AJI NO MOTO Aji No Moto keluaran Thailand, Indonesia dan Vietnam ~ haram ~ bercampur lemak babi Aji No

Moto jg disahkan oleh doktor mengandungi MSG(MonoSodium Glutamate) berlebihan yg boleh mereputkan

daging dan menggugurkan rambut dgn cepat.Bagaimanapun produk Aji No Moto keluaran Jln Kuchai Lama

(Mysia) disahkan bebas dari lemak babi.

COKLAT. Semua coklat yang diimpot dr luar negara mengandungi lemak babi atau pun sekurang-kurangnya

mengandungi lemak binatang yang amat diragui. Sekiranya pada luar bungkusan pek coklat ada menunjukkan

kod produk, KOD 164 disahkan mengandungi lemak babi.

FISHCAKE; FISHBALL; MEE & KOYTIAW BASAH Keluaran bukan Islam disahkan mengandugi ramuan

campuran lemak babi supaya produk tahan lama. BERUS-BERUS SONGKOK, KASUT, CAKE Babi ternak di

Mysia tdk berbulu. Tetapi babi tunggal dikatakan berbulu. Dinegeri China terdapat babi ternak yang khusus

menghasilkan bulu seperti ternakan biri-biri. Berus untuk songkok, kasut dan cake disahkan adalah bulu-bulu

babi dari negeri China.

ROTI HIGH 5 ( HIGH FIVE ) Roti High 5 HARAM dimakan krn mengandugi/dicampur/diproses dr ragi babi.

Suatu ketika dulu pernah tersebar luas berita/surat layang mengenai lemak babi dalam roti Gardenia. Ketika

itu jualan Gardenia jatuh merosot dengan ketara sekali. Sebenarnya berita ini disebarkan oleh orang-orang

dalaman High 5 sendiri yang irihati dengan pencapaian /kejayaan Gardenia. Punca iri hati ini disebabkan

empat tokoh utama pengurusan Gardenia adalah orang Melayu yg amat peka dengan sensitivity umat Islam

mengenai pemakanan halal/haram. Saham-saham besar Gardenia yang dikatakan bercampur dengan bisnes

babi tidak membabitkan negara Malaysia. Produk keluaran Gardenia diproses berlandaskan prinsip Islam ISI

2020 yg digariskan Institut Penyelidikan Piawaian Islam (RISIS).Ini disahkan oleh Stiausaha PPIM Dr.Maamor

Osman. Gardenia disahkan bebas dr campuran lemak babi.

REMPAH KARI ALLAGAPA; BABAS; SAKHTY & CAP MATA Keempat-empat jenama kari diatas tidak

mengandungi lemak babi TETAPI 40% hasil jualannya digunakan utk membuat/menambah/memperelok kuil-

kuil H**** di Malaysia dan juga sebagai pembiayaan untuk membunuh masyarakat Islam Gujerat India. Itu lah

sebabnya kita melihat jenama kari ini berlumba-lumba menaja rancangan-rancangan hiburan TV

(terutamanya lagu dan filem Hindi) supaya bersesuaian dengan selera orang Melayu yang sejak dari dulu lagi

lagu dan filem Hindi ini ibarat isi dgn kuku dan sudah sebati dengan jiwa mereka. Satu perkara lagi yg perlu

diberi perhatian ialah nombor 786. Orang-orang veteran India Muslim (berusia 80 tahun keatas) yg ditanya

mengenai nombor ini menyatakan dengan berbagai pendapat. Tetapi apa pun jawapannya nombor ini adalah

kod untuk Bismillah yang cara amalannya mereka saja yang tahu. Malangnya kod ini (786) diselewengkan oleh

puak-puak Hindu apabila mereka jg melabelkan papan iklan kedai dgn nombor tersbt utk mengabui umat

Islam. Tidak hairan lah dewasa ini kalendar orang-orang India Muslim yang menggunakan gambar Kaabah dan

ayat suci Al-Quran dicetak/ditaja oleh Palanniappa, Sakhty dan Babas. Juga perlu dingatkan pada umat Islam

supaya amat peka dengan beberapa restoran baru nasi kandar yang bergiat aktif sama ada dimana-mana

bandar terutama di Taiping dan Ipoh.Pastikan perniagaannya oleh orang Islam dan ayamnya halal…Di

Taiping ada restoran nasi kandar,rotinan dan toseh dr pekerja H**** dan ayam dibekalkan oleh C***

COCA COLA Coca Cola adalah jenama minuman yang mempunyai agendanya yang tersendiri. Lebih-lebih lagi

agenda menghina Umat Islam. Tahu kah saudara tulisan Coca Cola itu jika dibelah dua dari bahagian

belakangnya maka tulisannya boleh dibaca dan akan membawa maksud ‘Laaâ€(tm) Allah Laaâ€(tm)

Muhammad (Tiada Allah Tiada Muhammad) Kajian menunjukkan Negeri Perak adalah negeri kedua diMalaysia

yg berjaya memboikot Coca Cola dan dikatakan jualannya diPerak merosot sehingga 60%. Syabas warga Perak.

SARDIN TIN MERAH Kuah Sardin ini dibuat dari campuran siput babi ~ haram dimakan.

KENTUCKY FRIED CHICKEN Perkara yg meragukan dlm kes KFC ini ialah cara sembelihan ayam itu sendiri.

Seorang petugas menyembelih di KFC mengakui bahawa bacaan semasa sembelih hanya dibaca pada

permulaan/pertama sahaja manakala yang lain-lain nya tidak sempat kerana ribuan ekor lagi

menunggu/berpusing untuk disembelih. Kita tidak dapat berbuat apa-apa dengan masalah KFC ini kerana ia

mendapat kelulusan penuh pihak Pejabat Agama. Tetapi perkara yang mendatangkan was-was elok lah kita

tinggalkan. Keadaan ini sama lah juga dengan ayam yang kita beli dan lihat sendiri sembelihannya dimana-

mana pasar ayam. Sekiranya kita beli 10 ekor ayam dan selepas disembelih ayam-ayam tadi dihumban

kedalam sebuah bekas/raga. Persoalannya bagaimanakah cara 10 ekor ayam itu mati. SAH ayam itu mati

akibat tertindih lemas sesama mereka dan bukan menggelupur sendirian. Mati lemas ini disahkan tidak halal

kerana mati katak.

TEH HAILAM Orang Melayu sejak dulu lagi amat famous dengan teh Hailam. Ada yang pagi-pagi lagi mesti

kena teh Hailam Sedap katanya. Minum pula dlm cawan berbunga.TETAPI tahukah kita apakah cara

tradisional teh ini dibuat.Seorg Mualaf yang mendedahkan perkara ini memberitahu bahawa pada setiap pagi

towkay kedai ketika sedang menggosok gigi dan ketika masa yang sama akan membenamkan berus gigi

kedalam bekas membancuh teh atau apa-apa jua bekas utk teh tersbt Itulah resepinya.Bunyinya memang lucu

ttp itulah hakikatnya.

TESCO IPOH Sesiapa yang berkunjung ke Ipoh dan ingin menjamu selera diingatkan supaya berhati-hati

apabila singgah makan dimana-mana warung dalam Tesco. Hampir kesemua gerai-gerai makanan dipunyai

oleh bukan Islam ( C*** ) dan mengupah pekerja Melayu utk RUN bisnes tersebut. Masalah utama ialah ayam

digerai ini di supply oleh C***. Hanya sebuah gerai (Western Food ) saja yg disahkan betul-betul halal dan

dijalankan sendiri oleh seorang pemuda Melayu.

RENUNGAN Dipasaran sejak akhir-akhir ini kita dikaburi dengan jenama-jenama yang seolah-olah bercirikan Islam.

Contoh : Bahan makanan kering yang dibungkus dengan gambar masjid diluarnya dan bunyi sykt pembuat spt

bahasa Arab yg kadangkala kita tak ambil kisah langsung. Dipasar raya umpamanya jenama-jenama seperti

Safi, Shurah, Zaitun dan Aminah Hassan dikenalpasti barang-barang keluaran bukan Melayu/Islam.Bisnes ini

sebenarnya telah bertukar tangan. Selain itu alasan paling mudah adalah mana mungkin produk Melayu blh

msk pasar raya. Bgaimana pula dgn kicap Thamin Kicap Thamin HALAL tetapi difahamkan ia terpaksa

mengupah salesman C*** dgn bayaran RM7,000.00 utk membolehkan produk tersebut memasuki pasar raya.

PERIHAL KICAP ELIZA > Betul ke?????? Orang perak tolong periksa !!! Kicap Eliza. > Tolong war-warkan pada

kengkawan yang lain sebab bukan anak-anak saja > yg sukakan kicap, kita mak/bapak pun suka......masak

kicap. > Berhatilah kalau cerita ni benar, perlulah kita sebarkan pd semua org... > Kicap Eliza. Dibotol kicap

tertulis alamat kilangnya ialah di Batu 3,Jln > Jelapang, Ipoh. Setahu saya diBatu 3, Jalan Jelapang cuma ada

Kilang > Kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina. Lokasinya ialah > dipersimpangan Jalan

Jelapang dengan Highway ke Lumut (ditraffic light). > > Kepada yang biasa dengan bandar Jelapang, kilang

tersebut berada > disebelah sungai sebelum memasuki ke Taman Meru 1A. Terdapat kilang > kicap tanpa

pagar ... dan bangunan kayu lama disitu. Dan dikawasan > itulah letaknya batu 3, Jalan Jelapang dengan

berposkod 30020 seperti > tertera dibotol.saya yg hampir sebelum ini 10 tahun tinggal disana pun > tak

perasan itulah kilang kicap Eliza ... kecuali bila tengok address > kilang pada botol tersebut semalam (Ahad). >

Gunalah kicap dan sos cap "HABHAL KIPAS UDANG". Yang ini taukehnya > memang orang Islam ... seorg

jutawan yang dermawan tinggal di Kampung > Melayu Majidee JB.Produknya pun khabarnya dah sampai ke

Timur Tengah > sana ... satu lagi cap "TAMIN" .... [Yusoff Yaacob] tapi yg warna > hijau tau, bukan cover yg

warna merah yg merah, sudah dijual kpd tokey > cina (sudah tentu bukan islam).... > > > Subject: RE:

REPLY ....... AWAS! penggemar kicap! > Untuk maklumat u all, setelah diselidiki dan dipantau....kicap yg >

tertera dibwh tu.....sememanglah benar, dipunyai oleh seorang taukey > cina kilang kicap tersebut

mengunakan nama orang melayu agar mereka > mendapat keuntungan yang banyak. Sebab rata2 yang

mengunakan kicap > adalah orang melayu , jadi itu adalah strategi mereka. oleh yang > demikian hindarkan

saja utk membeli jenama tersebut...semoga apa yg > dimakan hendaklah halal dan sememang nya bersih. >

Orang Ipoh tolong siasat betul ke ni? Soal makanan kena ambil berat > sebab jd darah daging yg menentukan

sikap dan kemana kita diAkhirat nanti. >

*wallahualam

No comments: