love

love

Tuesday, February 1, 2011

jgn kte leka ..no tme for that!!!

salam..

di kala media msia sibuk ngan kiash fasha sandha yg x berkesudahan , brite penindasan tehdap rakyat(oh sgt lali dgn brite cmni) , baby disposal, plus politik yg whatever lah , rmi rakyat kte kt mesir tu ape cer..ad org nk care sal drg?media pn nk xnk je story..it's like 'do we have to care?' urghh xtawla nk ckp ape..but i pray that one day msia xkn sebuk2 dh psl artis, hiburan yg over, idea camane nk kerah rkyt, n bla bla bla( yg xsdp ddgr la) n lbh fokus kt camne nk setelkn mslh dlm negare ni dgn mengaplikasikan Islam agame yg syumul!

P/S: peristiwa kt mesir membuatkan aku tertanye dh tbe mase ke islam akn bangkit semula? dan dan semakin hamprkah kte ngan hari ITU??

Monday, January 24, 2011

pengakuan

yes, i am a str8 foward person
kalo ada anytg yg sy cakap atau cara perkongsian ilmu saya is too direct or xbtul
xkrela sama ada kt fb or anywhere la
pliz dont hesitate to come n talk in front of me
i want to know too where i go wrong..
TQ~

dedicated to the person i concerned...

I'd experienced many bad things n i dont want the same happens to u...

Sunday, January 16, 2011

New day n New hope :)

I take myself out from the darkness into the light
Hoping that i would be able to get the only thing i want in this life
the most precious thing that i ever wanted
thing that can never be given by anyone
can never be purchased at any places
can never be dug from the soil
can never be seen by the eyes
can never be felt physically
can never be heard

even though struggling hard to get it
the results give me countless happiness in me
and countless satisfaction that can not be expressed with words!
But, even it is hard to get but it is easy to fade


My final hope, i would be able to hold on tightly with what i had found and never let go of it...

Saturday, December 4, 2010

tagged by mr.bota..hehe

salam..

seems that memang tersangat lama la blog ini di abaikan. Rase cam malas nk update pn ade.so kpd rumate yang setia menunggu blog den diupdatekan harap janganlah mengamuk sebab kecewa xdapat nk bace citer terbaru..keh3..



hmm baru2 ni dapat tag dari en hisyam. beriye la plak nk tag aku n soh ak reply..huhu..sowi weh.lame sangat baru dapat respon. 25 things bout me? ok, ape yg ko nak taw en isyam oi..keh3..25 things bout me are too much sbb ak sdrik pn xknl dri ak lagi..hahaha..well xkot..k la lets proceed ngan 25 things bout me!!!!

1. name btul = Nurul Nabilah bt khali Aziz. ppl kol me 'nab', 'bell', 'bella' tapi ak lebh prefer org pgl aku nabilah coz it got meaning..hehe..tapi xkesahla..kalo nk jimat mase pgl pendek2 pn xpe..


2.i'm 20 n nk msuk 21..wahhhhh ! cam xcye tp my attitude doesnt show im 20..keh3..

3. to avoid confusion, aku skg tgl kt selayang . juz moved bulan 12 last year.. staying in kuantan since im in form 1 sampaila ak abes AUSMAT program. then aku pndh selayang. tapi sblm ak pdh kuantan, ak dah dok kt selayang since ak baby lg. so more / less ak lbh lme stay kt selayang than kuantan.

4. my previuos schools:

-sk bbs ( 98-99)
-sk st mary, kl (00-02)
-smk tg. afzan, kuantan (03-05)
-mrsm k.berang (tapi ak only stay for 1 week..hahaha)
-smart, kuantan ( 06-07)
-INTEC (ausmat, 08-09)

now ada kat uia, kuantan amek bach. in pharmacy

5.isyam! asal bnyk sgt sampai 25?? aku da kering idea nih!

6.hmm sal my character la. Ak sensitip tapi ak xshow dpn org ak trase..ak keep on smiling n juz smpan dlm ati..sumhow kalo ak da xle smpn ak akn share ngn meber2 ak.

7. ak jenis yg rebellion gak la..kalo ad mende yg aku xdpt ke ,org buat ak xpueh ati ke ha behlaaaa...hehe.tapi ak kalo mara xlame..mls r nk mara lame2..boring..

8.ak ske decor2 plak skang ni. .yg bes skali dekor blik..hmm (wpun blik ak slalu bsepah..hahaha)

9. ak ske kaler pepel , brown ,hijau tentera tu.

10. dpends kat mud ak, ak ske gak nk msk2 ni. baking pn orite..(ceh stakat wat cupcake pn nk kecoh..gagaga)

11. im an ambitious person..ak dh plan nk wat mcm2 in future..insyaallah kalo pjg umo, ak akn cube accomplish kan sume dreams aku tu..

12. regarding politics, (since ak umo 21 nex yer n da bole vote), ak rase ak nk wat parti baru..bole x? hahahahah

13. fashion? emm, yes ak ske begaye n ske try mende2 baru..tp i've d limit..x sume fashion leh suite ngn aku..

14. studying? emm so far so good wpun org kate pamacy is the toughest course, ak akn cube study in relax ..ne bole kusut2, nt xjadik gak..haha

15.bab makan, ak memilih gak..n ak slalunye kalo makn sush nk tmbh nasik.

16. my weight? emm 45 +50-20+15-40+3...haha kire sdrik

17. geng2 ak kt uia = ely, ru, ina, shidah, kira, ina, etc etc..

18. ma famliy? ad 6 beradik n aku la yg plg tua eh sulong n plg garang..hua3.

19. miss my intec frenz= nenek, dayah, bella, fisha,jijah yg ak slalu gado ngn dy..hak3..

20. im happy with myself now..n bear it, i used to have bad history dulu coz im not a gud person

21.dah ad license keta ..haha siyes ak dh xtaw nk ckp pe

22. saiz kasut=4/5.. tapi bru2 ni ak bli kasut bdk2 saiz 3 muat plak..hahaha..fuh dah mrepek lagi

23. ske bace tapi luv story is not my priority wpun ak ni jiwang la jgk..kah3...

24. oo yeah nk beh dah! ^_^

25. bye2..heee ak ngelat lagii...

Monday, September 6, 2010

redha..

Ya Allah, andai dia sememangnye tercipta untuk aku,
jadikanlah dia insan yang sebaik baiknya dalam membimbingku ke jalan-Mu
permudahkanlah segala urusan dan kuatkanlah hati kami dalam menempuh ujian-Mu yang akan tiba
Andai dia bukanlah pilihan yang terbaik berilah aku petunjuk agar aku dpata membuat kepuutusan yang benar



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Friday, August 27, 2010

wei pe nak jadi ni???


Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat prihatin berhubung kebanjiran minuman ringan beralkohol dalam pasaran dengan bertopengkan minuman ringan.
Manakala undang-undang dengan jelas menyatakan bahawa minuman beralkohol dilarang kepada mereka yang berusia di bawah 18 tahun, minuman ini dijual kepada kanak-kanak sekolah tanpa sekatan di pasar raya dan kedai 24 jam.
Presiden CAP, SM Mohamed Idris berkata, isu minuman beralkohol yang dijual sebagai minuman ringan bukanlah perkara baru.

Pada 1997, katanya CAP mendedahkan minuman ringan bernama Alcopops dijual sebagai minuman ringan sedangkan ia mengandungi sehingga 5% alkohol, masalah yang sama kemudiannya didedahkan lagi pada 2003.Katanya, kajian CAP menunjukkan pada masa ini lebih daripada 15 jenis minuman ringan beralkohol berada di pasaran. Minuman ringan beralkohol ini yang boleh didapati di dalam botol 275 ml dijual dengan harga RM4 hingga RM10.Botol berisi jus berwarna yang menarik dengan nama tropical fruit, ice lemon tea, jus oren, lemon original tanke, lemon and lime flavour, orange-lemon flavour dan sebagainya.Katanya, pengeluar menggunakan warna yang amat menarik yang sudah pasti mempengaruhi pengguna terutama sekali kanak-kanak dan remaja untuk mencubanya dan kemudiannya akan ketagih.Contohnya, kata beliau minuman ringan ini juga dikeluarkan dengan warna merah jambu yang akan menarik kanak-kanak perempuan untuk mencubanya.“Malah dengan sedikit kesan alkohol dalam minuman ringan menjadikan ia minuman beralkohol, apatah lagi kandungan alkoholnya 4% hingga 6.3% dalam minuman ringan ini,” katanya.Menurutnya, bir yang diminum dengan meluas mengandungi 5% alkohol yang bermakna kandungan alkohol dalam minuman ringan ini jauh melebihi kandungan alkohol dalam bir.Katanya, kebimbangan mula dirasai oleh guru-guru di Pulau Pinang selepas mendapati pelajar-pelajar mereka mengambil minuman ringan ini hampir setiap hari walaupun harganya tinggi.

“Menyedari akan minuman ini boleh menjadikan mereka ketagih kepadanya, guru ini telah meneliti label pada botol dan amat terkejut apabila mendapati minuman itu mengandungi alkohol.“Menyedari betapa seriusnya masalah ini, beliau kemudiannya membawa perkara ini ke perhatian pihak CAP,” katanya.Jelasnya, apabila CAP menemubual beberapa orang pelajar yang mengambil minuman itu, mereka tidak menyedari bahawa minuman itu mengandungi alkohol.Tambahnya, sesetengah daripada mereka menyuarakan rasa terkejut apabila mengetahui bahawa mereka selama ini sebenarnya mengambil minuman beralkohol.Menurutnya, label yang jelas dengan maklumat kandungan alkohol tidak memberikan apa-apa makna memandangkan ia dicetak dalam huruf yang kecil dan ditenggelami oleh label berwarna dan menarik.CAP, ujarnya percaya minuman ringan beralkohol boleh membawa kepada kegiatan samseng (gangsterisme) dalam kalangan pelajar sekolah.

Menurut Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin, pada 2005, 32 pelajar terlibat dalam gangsterisme.Bilangan ini telah meningkat kepada 60 orang pada tahun lalu. Pada 2008 sahaja 81 pelajar dikesan hubungan mereka dengan aktiviti gangster.
“Jelas minuman ringan ini menjadi langkah awal untuk ketagihan alkohol,” ujarnya.
CAP, ujarnya merasakan bahawa hak pengguna telah dicabuli dengan mendedahkan minuman beralkohol ke atas mereka tanpa pengetahuan mereka.“Keadaan ini amat tidak sihat kepada generasi muda. Minuman beralkohol boleh merosakkan sel otak dan menjejaskan deria mereka, ini memberikan kesan negatif terhadap prestasi akademik mereka,” katanya.Beliau berkata, pihak pengeluar menggunakan taktik itu untuk meningkatkan jualan mereka dan memang mereka menyedari bahawa alkohol dalam minuman itu cenderung untuk menjadi ketagih untuk mengambil minuman ringan mereka.Akhirnya, kata beliau ia akan membawa mereka kepada ketagihan kepada minuman alkohol lain yang lebih tinggi kandungan alkoholnya.“Jelas sekali ini merupakan cara berbahaya memerangkap masyarakat ke dalam rantaian penagihan alkohol yang akan memastikan keuntungan yang berterusan untuk syarikat alkohol,” katanya.

Memandangkan bahaya minuman beralkohol yang bertopengkan di bawah nama minuman ringan, CAP menyarankan pihak berkuasa berkaitan supaya mengambil tindakan di mana minuman itu tidak seharusnya dijual sebagai minuman ringan, sebarang minuman yang dicampur alkohol perlu dilabelkan sebagai minuman beralkohol dan dijual menerusi kaunter minuman keras sahaja,Selain itu, katanya tindakan perlu diambil terhadap pengeluar minuman ringan yang melabelkan dan menjual minuman yang dicampur dengan alkohol sebagai minuman ringan.Memandangkan minuman ringan adalah untuk semua pengguna, menambah alkohol ke dalamnya seharusnya tidak dibenarkan dalam pengeluaran minuman ringan.